Kronika 2011

JANUAR

2. rojstni dan bomo praznovale. Se že bliža.

Smo pa še vedno v mesecu januarju. 14. januar ob 19.00 uri. Božično novoletni koncert v Evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani. Nastopale smo v odlični družbi prekaljenih pevcev: MePZ Šutna, Trnovskega okteta in seniorskega zbora Glasbene matice. Vsak zbor posebej  se je predstavil obiskovalcem koncerta, nagovoril pa nas je tudi duhovnik evangeličanske cerkve. Tudi to je bilo posebno doživetje, preživele smo krasen večer ob druženju z nastopajočimi in obiskovalci.

15. januar
Intenzivne vaje v Družbenem domu in to že ob zgodnji 9. uri. Danes pa nas čaka ena naporna sobota, vremenoslovci napovedujejo prekrasen sončen dan, ki ga pa ne bomo užile. Intenzivno se pripravljamo na nastope v februarju.

 FEBRUAR

Že v začetku leta smo vedele, da bo mesec februar zelo naporen. Pred nami je kar nekaj nastopov, v marcu pa že revija pevskih zborov, zato v tem mesecu ni nobenega počitka.

8. februar
Kulturni praznik, Prešernov pohod na Kopanj, v slikoviti kopanjski cerkvici pa kulturni program. Prijazno, mrzlo februarsko dopoldne. Kača pohodnikov je od Grosuplja, Spodnje Slivnice proti Kopanju premagovala še zadnjo vzpetino, ob 10. uri se je začel bogat kulturni program in del tega smo bile tudi me. Prijazni poslušalci so bili obiskovalci te prireditve in vedno nam je v posebno čast, da lahko pojemo na Kopanju. Hvala Andreji Smoličevi.

9. februar
Kljub zelo napornemu delu ta večer, smo si vzele čas za praznovanje našega 2. rojstnega dne. Teja je prinesla torto. Pozirale smo in se sladkale, srkale Marinkino vince in naša utrujenost je izginila. In že kujemo načrte za naše nadaljnje delo.

12. februar
Bile smo povabljene v Predgrad, na dobrodelni koncert, ki ga je pripravilo KD Predgrad in Trio Tineta Stareta, pa verjetno kar vsi Predgradci, saj je bil kulturni dom poln do zadnjega kotička, izkupiček pa namenjen otrokom za letovanje na Debelem rtiču.

18. februar
In še nastop na Pesmi preprostih ljudi v Šentvidu pri Stični, ki ga vsako leto pripravi Radio Zeleni val. Bilo je noro, pele smo gotovo pred več kot 1000 poslušalci. Imele smo svojo sobo, čas pred nastopom smo koristno porabile za vajo, kajti bliža se revija …. ki nas kar malo skrbi. Lepo smo odpele našo novo Avsenikovo Moj rodni kraj ter Ti so moja ljubezen.

 MAREC

5. marec
Čisto normalno je bilo, da je bila prisotna tudi trema. In že med potjo, ko smo se peljale proti Vidmu. Ko smo stopile na oder, je trema popustila. Čisto iskreno rečeno, nismo bile najbolj zadovoljne  s svojim nastopom. Ko smo imele generalko, pa smo odpele tako, kot je treba. Le kako je to mogoče. Pa tako smo se veselile…. To je treba vzeti v zakup. Šteje pa tudi prijateljstvo in druženje. Nekaj pa je bilo popolnoma jasno: Dekletom, Sijaj, sijaj sončece in Bčelar so pesmi, ki jih bomo še velikokrat prepevale.

APRIL

In od tu dalje, priprave na letni koncert skupine, prva sobota v aprilu pa intenzivne vaje, od 9h do 17. ure. To je bilo trdo delo, najprej malo rekreacije, pa dihalnih vaj, potem pa znova in znova, skoraj  do popolnosti. Uspešna sobota je bila za nami.

16. april
Ob 19.00 uri se je začelo v Dvorani družbenega doma. Gostile smo mešani pevski zbor iz Dobrove pri Ljubljani, katerih gostje smo bile v mesecu decembru 2010. Za koncert smo pripravile 14 pesmi.

Tudi tokrat smo napolnile dvorano, Maja Kos, povezovalka, igralka iz Trebnjega, ki smo jo spoznale letos na Kopanju, je očarala publiko, prav tako tudi gost, veliki makedonski umetnik Ljuben Dimkaroski, ob katerega spremljavi na tapanu smo zapele makedonsko Brala Jana kapini ter očarljivi Dominik Krt, ki nas je spremljal na klavirju. Ljuben je za nas priredil tudi makedonsko Biljana platno beleše. Prav vsi smo ta večer blesteli, obiskovalci koncerta so bili navdušeni nad vsem, kar smo jim pokazale in pripravile. Slavili smo še dolgo v noč in dobile smo mnogo, mnogo novih prijateljev.

26. april
Nastop v Kulturnem domu Grosuplje. Združenje borcev za vrednote NOB Grosuplje je skupaj z ZKD Grosuplje pripravilo proslavo v počastitev 70-letnice ustanovitve OF. Brinke smo se predstavile s štirimi pesmimi, sodelovali pa so tudi naši kolegi, Šentjurski fantje in mladi recitatorji iz gledališke skupine Hiša iz Grosuplja ter Veteranska skupina Sever iz Kamnika, v kateri prepeva naša kolegica Jolanda. Torej kar dve veliki prireditvi v mesecu aprilu, kar dovolj je bilo. Pred nami pa je mesec maj, v katerem nas čaka kar nekaj nastopov. Intenzivno se že pripravljamo nanje.

MAJ

13. maj
Nastop v Kosezah, pri odprtju novega vrtca na Podutiški ulici v Ljubljani, kjer naj bi čakala zaposlitev tudi našo Tejo. Pripravljen je bil kratek kulturni program, ki ga je povezoval Roman Končar, prisrčno pa so ga pripravile vzgojiteljice, sledil je nagovor direktorice te ustanove, čisto na koncu pa smo svoj prispevek dale tudi Brinke in za ta dogodek je zborovodkinja Tina pripravila nekaj popevk, bilo je zelo prisrčno, tudi starši malčkov so peli z nami. Me pa smo se to sončno popoldne potile v svojih uniformah. Skrajni čas je, da si pripravimo za poletne nastope lahkotnejšo garderobo.

19. maj
Na Onkološkem inštitutu je bilo vse pripravljeno za naš nastop ob 18.00 uri. Pripravile smo se na ponovitveni koncert, kakršnega smo imele 16. aprila. Prišla sta tudi zdaj že naša Maja in Ljuben. Bilo je popolno in nepozabno.

25. maj
Dan mladosti in praznovanje mojega rojstnega dne. Seveda pa pred tem  še zadnjič pred dvema nastopoma napotki naše Tine, kako moramo odpeti naš repertoar. Potem pa žurka, da se reče. Marinka mi je spekla prekrasno torto, presenetile so me s portretom in šopkom bonbonov, zavitih v sličice z Brinkami. Res je bilo pravo presenečenje. Res smo prekrasna skupina čudovitih deklet in samo upam lahko, da bo še dolgo trajalo. Vse kar se je dogajalo in kako smo praznovale, je dokumentirano v albumu, ki ga skrbno vodi Jolanda.

26. maj
In pa v Domu starejših na Fužinah z enakim programom ob zaključku CAF-ovcev (Center aktivnosti Fužine). Tokrat je bil prostor nabito poln, saj je bil dan, ko se je vse nagnetlo v teh prostorih in si ogledovalo razstavo slikarjev, oblikovalcev gline in izdelkov neumornih heklaric. Brinke smo se dobro „odrezale“, veliko lepih in vzpodbudnih besed so nam namenili poslušalci. Kar dobro nam je delo. Tukaj na Fužinah je vedno prijetno in domače in odlično poslušalstvo.

28. maj
Višnja gora, ob zaključku 7. študijskega leta UTŽO Grosuplje. Veliko se nas je drenjalo v Cerkvici Sv. Ane, lepo smo bile sprejete, in med odlično pripravljeno prireditvijo, v kateri smo izvedeli vse od delu UTŽO, prisluhnile prijaznemu govoru župana občine Grosuplje dr. Petra Verliča, izvedele vse o Višnji gori in pesnici in pisateljici, domačinki, pok. g. Zajc. Res je bilo veličastno. Vedno je prijetno druženje s študenti UTŽO in njihovo dekanjo, kot so jo poimenovali, Andrejo Smoličevo. Rada nas ima, ponosna je na Brinke, kot rada reče in tudi me se vedno z veseljem odzovemu njenemu povabilu.

 JUNIJ

16. junij
Je bil zaključek uspešne sezone v Ljubljani, kjer smo se zbrale vse Brinke v lokalu 300 na Podutiški ulici v Ljubljani in si kot polovinke in celinke napovedale dvoboj v bowlingu. Zmagale so celinke z Marinko in Vesno na čelu, še v letošnjem letu jim polovinke napovedujemo dvoboj.

18. junij
Vroča, sončna sobota ob 13.30 uri, ko je v zakonske vode zaplavala naša Teja. Prelepa nevesta in ženin, svatje in seveda Brinke, ki smo ji iz srca zaželele vso srečo v novi vlogi. Kot se spodobi, smo skupaj še zapele, se objele in se poslovile do jeseni. Srečno, naša draga Teja, sedaj Ciber….

 AVGUST

20. avgust
Nastop v Šentvidu pri Stični, na povabilo Veteranov vojne za Slovenijo, Območnega združenja Grosuplje, v kulturnem programu, ki so ga pripravili ob 20-letnici samostojne Slovenije. Kot vedno, je bilo zelo vroče, poletno in prijetno druženje po nastopu.

 SEPTEMBER

7. september
Pričele smo z vajami v polni zasedbi. Tina nam je že razdelila  notni material, ki ga je potrebno predelati v tej sezoni, se pripraviti na revijo pevskih zborov ter pripraviti samostojni letni koncert skupine v letu 2012. Torej trdo delo, manj nastopov in intenzivne vaje, vse to je pred nami.

24. september
Odzvale smo se povabilu Turističnega in okoljskega društva Županova jama, ki vsako leto s Krajevno skupnostjo Grosuplje pripravi prireditev v avli Osnovne šole na Tovarniški ulici v Grosupljem. To je praznik naše občine, podelijo se nagrade zaslužnim občanom, podjetjem. Pripravili so bogat kulturni program, v katerem smo tudi me sodelovale. Prijetno doživetje, petje in  druženje z grosupeljčani, prav lepo smo se imele. Ja, na koncu pa še z narodnozabavnim ansamblom Šrangarji. Prav nič ni manjkalo.

 OKTOBER

8. oktober
Hladna, sončna sobota. Me pa spet pojemo, delamo, utrjujemo. Cel kup notnega gradiva je pred nami. Intenzivne vaje tja do 17.00 ure.

 NOVEMBER

19. november
Sobota, čisto nekaj novega. Nastop v Festivalni dvorani v Ljubljani. Naslov prireditve: Praznik partizanske pesmi. Bilo je veličastno. Tako močni in mogočni zbori, nato pa me, vokalna skupina. Odpele smo tri partizanske pesmi, seveda je bilo malo tudi treme, prvič smo nastopale pred tako množico poslušalcev. Prav vsi nastopajoči smo bili nagrajeni z bučnim aplavzom, ki je še dolgo v noč odmeval v naših ušesih. Tudi me smo se počutile veličastno.

23. november
Sreda, pevske vaje z novima pevkama Hano v sopranu in v altih Vidka. Hana se nam je predstavila že pred štirinajstimi dnevi, prijetna mlada študentka, doma iz Velenja. Nekaj časa bo pela z nami, kako bo pa v naslednjem letu, pa še ne ve, vse je odvisno od njene redne zaposlitve v Velenju. In pridružila se nam je Vida Šega-Vidka, ki jo poznamo že dalj časa, odlična altistka iz Glasbene matice. Srčno si želimo, da bi jo Brinke osvojile in bi postala deseta veja našega brina.

26. november
Nastop na Polšniku pri Litiji, na povabilo Kulturnega društva Pavle Voje. Rojstni kraj naše Marinke in starih staršev naše Tine. Gotovo pripravljajo nekaj posebnega. Pričakujemo krasen pevski večer. Bliža se konec leta in spodobi se, da ga zaključimo na tak način.

Nadaljevanje zapisa 30. novembra: res je bilo vse tako, kot smo pričakovale, razen megle, ki je bila tako gosta, da bi jo lahko rezal, kot pravijo. Spominjam se samo ceste, ki je peljala navkreber, spominjam se ovinkov, a ker je vozila Biserka Klemenčič, sem se počutila posebno varno, v avtomobilu je gostila še Marinko in Tamaro. Kljub tej nevšečnosti, z vremenom, je pot minila dokaj hitro, Marinka nam je povedala vse o pokrajini, skozi katero smo se vozile, govorila je o svoji mladosti, pešačenju v dolino ter o trdoživosti in klenosti ljudi, ki živijo na Polšniku. O tem smo se tudi prepričale. Moški pevski zbor iz Polšnika bi lahko pel kjerkoli. Fantje so neverjetni. In kulturno življenje v tem hribovju nad Litijo je izredno bogato.

 DECEMBER

Še tri srede in zaključek leta. Se že pogovarjamo, obeta se nam bowling, tako kot smo zaključile polletje, tako bomo tudi leto 2011. Zaslužile smo si pico in vrček piva, pa še razgibale se bomo in neizmerno zabavale.

Nadaljevanje  15. decembra, z bowlingom ni bilo nič, vse je bilo že zasedeno, ker nismo pravočasno rezervirale. Smo se pa odločile, da povabimo naše „šentjurske fante“ na večerjo kar v družbeni dom, kjer imamo vaje, torej na večerjo, ki smo jo same pripravile. Vsaka nekaj. In imele smo super žur, fantje niso imeli dovolj kondicije in so odšli domov, me pa smo se zabavale pozno v noč. Bilo je super. Me pa nadaljujemo z vajami, 28. decembra so zadnje vaje v tem letu. Menda smo edina skupina, ki je tako delavna, morda bi se morale preimenovati v mravljice.

Nazaj na kroniko