Kronika 2017

JANUAR

Z vajami smo pričele že zgodaj, 2. januarja, potem pa so dvakrat odpadle, zaradi bolezni pevk.

11. januar
Brinke smo nastopile na prvem koncertu v letošnjem letu, v DSO Trnovo. Lepo je bilo peti hvaležni publiki, ki so se iskreno razveselili našega petja in seveda tudi zapeli so z nami. Mrzel januarski dan, ko je zeblo do kosti, nas je pogrel v njihovi družbi.

FEBRUAR

8. februar
Nastop na povabilo Univerze za tretje življenjsko obdobje iz Grosuplje in Andreje Smolič v Kopanju. Zapele smo Dekletom, Ne ouri, ne sejaj in Ave Marija Gratia plena Javierja Busta, čudoviti zvoki so se prepletali v kopanjski cerkvici. Po nastopu pa hitro na intenzivne vaje v naše prostore na Zelenem valu.

16. februar
Nastop na Reviji odraslih pevskih skupin v OŠ Louis Adamič Grosuplje. Tokrat pa z našim nastopom res niso bile najbolj zadovoljne. Ni bil naš dan. Pesmi Ne ouri ne sejaj, Ave Marija gratia plena in Čriček… niso zazvenele tako, kot so zazvenele na Kopanju in tudi na vajah. Zelo smo se trudile, čakamo na rezultate ocenjevalca.. in nadaljujemo z vajami.

MAREC

2. marec
Občni zbor KD Šentjurski oktet.

16. marec
Brinke smo pele na predstavitvi knjige Mateja Šurca ‘Prevarana Slovenija’ in prav na začetku tega dogodka v Domu obrtnikov Grosuplje zapele Od kod si potnik ti doma, Moj rodni kraj in Sonce ljubo. Zelo lep dogodek, prežet s čustvi. Matej Šurc je v svoji knjigi opisal »zgodbo naše osamosvojitve« in o tem je tekla razprava, udeležba na predstavitvi je bila izjemno velika, kljub temu, da je bilo potrebno dogodek iz družbenega doma nemudoma prestaviti v Dom obrtnikov, na željo župana občine.

Sicer pa ves marec, vsak ponedeljek vaje.

APRIL

smo začele z vajami 3. aprila.

8. april
Intenzivne vaje.

22. april
Smo bile gostje na letnem koncertu Seniorskega pevskega zbora Gasbene matice Ljubljana s Kvintetom Tivoli Lesce. Prekrasno se je pelo v Atriju Mestnega muzeja Ljubljana. Zelo so bili navdušeni nad našim petjem.

27. april
Nastop v kulturnem programu ‘Še pomnimo’, 27. aprila v Kulturnem domu Grosuplje, na povabilo Združenja borcev za vrednote NOB Grosuplje. Zapele smo šest partizanskih pesmi.

 

MAJ

2. maj
Umrla je moja ljuba mamica Iva Dražil. (op. Biserka Jakopin)

4. maj
Smo imele Brinke generalko pred koncertom.

6. maj
Je bil ob 19.00 uri letni koncert z gosti MoPZ Šmarje Sap, spremljava Brink, Dominik Krt.

Z vajami smo nadaljevale takoj v ponedeljek 8. maja, saj se je bližalo gostovanje v Srbiji. Imele smo pripravljenih 26 pesmi iz našega repertoarja in želele smo biti kar najbolj pripravljene in še en nastop je bil pred nami.

19. maj
Ob 19. uri smo nastopale v Pivki na povabilo odlične pevske skupine Studenec iz Pivke. Kot gosti so sodelovali fantje Okteta Zven iz Črnuč. Zapele smo Sonce ljubo, Sijaj, sijaj sončece, Pleničke je prala, Teče mi, teče vodica, Čudovit je ta svet, Ne čakaj na maj. Malo smo bile presenečene nad slabim obiskom, vendar pa so bili prisotni izredno dobri poslušalci in ljubitelji zborovskega petja, nastop je bil uspešen, naši gostitelji iz pevske skupine Studenec so bili odlični pevci, skratka vse je bilo super.

29. maj
na zadnji vaji pred gostovanjem v Srbiji, smo imele še burno razpravo o garderobi za naše nastope in zadnji predlog je bil, da vzamemo s seboj prav vse, kar imamo, kar se je izkazalo za zelo dober predlog.

JUNIJ

1.-4. junij
Gostovanje pri slovenskih rojakih v Vojvodini in Srbiji. To je bilo nekaj posebnega, doživljajev je bilo toliko, da bi o tem lahko napisal roman. Brinke smo pač zelo temperamentne in tudi takrat, ko je to najmanj potrebno, zato smo bile res moteče in sitne in tudi utrujene, vročina pa neznosna. Prvi dan smo si z gostitelji, člani društva Slovencev Kredarica, ogledale znamenitosti Novega Sada, popoldne pa smo obiskale Društvo Slovencev Emona v Rumi. Naš prvi koncert je bil v kraju Žarkovec. Počutile smo se kot pevske dive v čudovitem okolju in med prisrčnimi gostitelji, ki so nam pripravili odlično pogostitev, peli in plesali smo skupaj, nobene utrujenosti nismo čutile, bile smo resnično prevzete od njihovega gostoljubja in njihove srčnosti.

3. junij
Nastopale smo v Zrenjaninu v tamkajšnjem gledališču na prireditvi Naša slovenska beseda v organizaciji društva Planika. Srečali smo se z recitatorji, mladimi gledališčniki iz različnih krajev Srbije. Zvečer pa smo nastopile na zborovskem festivalu Slobodan Bursać v Zrenjaninu v Kulturnem centru. Gre za vsakoletni festival, na katerem nastopajo tudi zbori iz tujine. Ta večer je bil nepozaben in zaključile smo ga na povabilo organizatorjev festivala in članov društva Planika, v »kafani« na način, kot se za tak ambient spodobi. Zadnji dan smo preživele v Novem Sadu, z moškim zborom društva smo pripravili koncert slovenskih ljudskih pesmi in zimzelenih melodij. Ta dogodek je bil izjemno nabit s čustvi, tudi solze so tekle – tako pri Brinkah kot poslušalcih. Pesmi so se prepletale s spomini na Slovenijo, stkale so se vezi, ki bodo za vedno ostale zapisane v naših srcih.

12. junij
Naše zadnje vaje v tej sezoni. Nadaljujemo v mesecu septembru.

SEPTEMBER

4. in 11. september
Vaje na Zelenem valu. Prišlo je do nesporazuma, ker nismo pravočasno sporočile, da bomo še naprej koristile njihov prostor za vaje, zaradi česar je bil ob uri, ki naj bi bila rezervirana za našo skupino, prostor zaseden in imele smo na razpolago kasnejšo uro oziroma drug dan. Seveda se s tem nismo strinjale, saj smo bil redne plačnice in smo pričakovale, da nas bodo o morebitnih spremembah obvestili. Izkazalo se je, da je bila ura, ob kateri smo imele vaje, rezervirana za njihovo dejavnost. Odnos res ni bil korekten, zato smo začeli intenzivno iskati nov prostor. In smo ga dobile. Študentski klub Groš v Grosuplju je bil pripravljen brezplačno v svojih prostorih gostiti našo skupino in tako ostajajo vaje še naprej vsak ponedeljek ob 19.30 uri. Prostor ni najbolj idealen, ker v njem potekajo zelo intenzivno tudi druge dejavnosti študentov, vendar pa so z nami zelo prijazni in ko začnemo z vajami, oni zapustijo prostor in vaje lahko podaljšamo, praznujemo naše obletnice brez da bi kdo gledal na uro, kdaj bomo prostor zapustile, kar pa tudi nekaj šteje. Sicer pa je pomembno redno hoditi na vaje in potem tudi rezultati ne izostanejo.
V septembru smo imele vaje še 18. in 25.

OKTOBER

2., 9., 16., 23. oktober
Vaje.

25. oktober
Koncert v DSO Notranje Gorice ob 16.00 uri. Program: Čudovit je ta svet, Moj rodni kraj, Dečva pa u hartelcu, Dva bracanina, Ružo crvena. Ti si moja ljubezen, Dan ljubezni, Slovenija, od kod lepote tvoje, Poredna polka. Vedno je lepo peti publiki v domovih, so res hvaležni poslušalci, pesmi jih spominjajo na mladost, prevzamejo jih čustva in radi zapojejo z nami.

NOVEMBER

Samo vaje, 6., 13., 27. november
Odnosi v skupini novembrsko, turbulentno.

DECEMBER

Zadnje vaje v decembru 4. in praznovanje rojstnega dne naše zborovodkinje.

V decembru tudi druženje Brink ob zaključku leta v ljubljanskem lokalu na skupni večerji.