Kronika 2014

JANUAR


Trdo delo se je za Brinke začelo že v mesecu januarju.

11. januarja so bile že prve intenzivne vaje,

20. januarja se je naši Teji rodil sinček Aljaž.

 

FEBRUAR

 

Brinke smo z vajami nadaljevale, brez nastopov.

 

MAREC

9. marec
Tudi letos smo bile gostje na Občnem zboru Društva upokojencev Šentvid pri Stični, kamor nas je povabil naš prijatelj in sponzor Jože Kenda.

29. marec
je bil dan, ko smo skupaj z Mešanim pevskim zborom iz Šentvida pri Stični skupaj organizirale koncert, na katerega smo povabili Mešani pevski zbor iz Reke, ki nas je gostil v 25. maja 2013. Sodeloval je tudi mladinski zbor OŠ Šentvid pri Stični in tudi učenci njihove šole z glasbeno točko. Za goste iz Reke smo imeli petek rezerviran za ogled stiškega samostana, bilo je predvideno druženje preko celega popoldneva, vendar pa so bili zadržani, nekateri pevci še v službah in so prišli v Šentvid skoraj pred nastopom. Zelo nam je bilo žal tudi zaradi organizatorjev, ki so se izjemoma potrudili,da bi kar najbolje poskrbeli za svoje goste. Upam, da nam jih bo še kdaj uspelo pripeljati v goste. Sicer pa naj tudi tu omenim, da je zbor iz Reke redni gost tudi na Taboru pevskih zboro v Šentvidu pri Stični in v veliko čast nam je bilo, da smo jih lahko gostili.

APRIL

9. april
Intenzivne vaje.

15. april
Koncert na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.

23. april
Nastop v dvorani Družbenega doma v Grosuplju ob predstavitvi knjige Trenutki odločitev avtorja Franca Severja Frante, prvoborca Grosupeljske čete.

MAJ

9. maj
Generalka.

10. maj
5. letni koncert skupine. To je bil resnično izjemen dogodek. Dvorana Družbenega doma je bila nabito polna. Takega dogodka že dolgo ni bilo v Grosuplju. Povezovalec dogodka je bil Franc Pestotnik – Podokničar, naš spremljevalec na klavinovi kot vsa leta doslej, Krt Dominik, imele smo nove majice, ki jih je za nas unikatno izdelala oblikovalka Aleksandra Ilić iz Ljubljane, imele smo prekrastno pogostitev, ki jo je pripravila Fani Gale iz grosupeljske domače gostilne Vodičar, imele smo prekrasno torto, Jolanda, predsednica zbora, nas je presenetila s portreti, podeljena so bila Gallusova priznanja pevkam, ki jih je podelila Simona Zorko iz Javnega zavoda za kulturne dejavnosti Ivančna gorica, resnično je bil to nepozaben dogodek.
Bile smo izjemno ponosne, saj smo ponovno potrdile, da smo izredno povezane in prave prijateljice in vse to se je odražalo v tem nepozabnem sobotnem večeru.

23. maj
V avli OŠ Louis Adamič na Tovarniški ulici v Grosuplju smo že petič sodelovale na reviji odraslih pevskih skupin. Predstavile smo se z »Wassermanom, Pleničkami in Cetino«. Po razgovoru, ki ga je imela naša Tina z ocenjevalko, je bila izredno zadovoljna, čakamo oceno, ki nam jo je namenila Andreja Martinjak.

29. maj
V DSO na Fužinah smo imele ponovitveni koncert. Navdušile smo hvaležno občinstvo doma, ki nas je tudi letos izjemno lepo sprejelo in nagradilo z aplavzom, ogledale pa smo si tudi razstavo akvarelov, naša Jolanda se je tudi tokrat predstavila s svojimi umetninami. Res nas preseneča s svojimi neštetimi talenti.

JUNIJ

22. junij
Koncert z odmevom v Županovi jami – nepozaben dogodek, peti v podzemnem svetu, z izjemno akustiko. Obiskovalci jame so bili navdušeni nad slišanim.

Mesec junij smo začele z vajami in pripravami na organizacijo prireditve Pod lipo, tradicionalne prireditve, na kateri naj bi sodelovali prav vsi zbori na predvečer državnega praznika. Veliko dela smo imele, da smo ta dogodek pripravile 24. junija. Našemu povabilu se je odzvalo 10 pevskih zborov, za zaključek smo pripravile manjšo pogostitev, skromna je bila, glede na to, da smo imele z letošnjim koncertom izredno velike stroške. Zato smo naprosile tudi ostale vodje pevskih skupin, da vsak zbor s seboj prinese nekaj peciva, kar so, na naše veselje, tudi storili. Še posebej so se izkazale Magdalene, Majda Potiskova s svojo ocvirkovko, pa Mari, Helena, skratka Magdalene so zakon in hvala jim za njihov prispevek. Tudi tokrat nam vreme ni bilo naklonjeno, ta prireditev gotovo sodi na prosto, na Kolodvorsko ulico in namenjena naj bi bila vsem prebivalcem naše občine. Prireditev je treba ohranjati, namenjena je prazniku državnosti, prav tako pa je tudi zaključek sezone in prav je, da se ta večer prepeva in da se pevci družijo. Naslednje leto smo gotovo poleg, četudi so letos občinski veljaki ta večer preživeli na drugi lokaciji in temu dogodku niso namenili nikakršne pozornosti. Lahko rečem, da to našemu mestu ni v poseben ponos.

JULIJ

5. julij
Ponovitveni koncert v Omišlju na Hrvaškem.
Izjemen dogodek, prekrasna publika. Presenetili so nas s tako številno udeležbo. Na koncertu smo srečale tudi domačine iz Grosuplja, ki so bili prav tako kot ostali poslušalci, navdušeni nad našim izvajanjem. Same pa smo se počutile utrujeno, kar ni čudno, glede na število nastopov in vaj. Energije pa je bilo še toliko, da smo se lahko še skupaj poveselile ob naši uspešno zaključeni sezoni,s šampanjcem, ki ga je Jolanda hranila od svoje 60-letnice in ga namenila zaključku naše uspešne sezone na Omišlju. Pa še kako je prišel prav. Hvala Jolandi.

SEPTEMBER, OKTOBER, NOVEMBER

Z vajami v novi pevski sezoni smo pričele 3. septembra in v tem mesecu se ni zgodilo nič posebnega, samo vadile smo.
V oktobru smo imele 18. intenzivne vaje, na katerih je bila navzoča tudi Katarina, ki nas je mučila z vokalno tehniko. Kljub vsemu je bilo super. Katarina nam vedno pokaže kako iz naših grl iztisniti pravi glas. Vedno bi morala biti na naših vajah in nas opozarjati. Naša Tina pa si je izmislila trik: punce, glejte piko na steni in si predstavljajte, da je Katarina. Ampak verjeli ali ne, bolje smo zapele. Zato: Katarina je zakon.
V novembru vaje. Dril, dril. Priprave na „veseli december”. Za Brinke ne veseli, temveč delovni december.

DECEMBER

Svoje trdo delo smo lahko pokazale že 4. decembra v Mestni knjižnici Grosuplje. Naša Jolanda je vse leto pridno portretirala vse Brinke in nato še 12 tistih zaslužnih oseb, ki so od vsega začetka tesno povezani z našo skupino. Na razstavi portretov, ki je bila, kot že rečeno postavljena 4. decembra in v Mestni knjižnici, so bili portreti razstavljeni do februarja leta 2015. Brinke smo pripravile kulturni program, razstavo pa si je ogledalo izjemno število obiskovalcev.
Že naslednje popoldne, 5. decembra smo bile gostje na gradu Rajhenburg na Bizeljskem, pele smo na dobrodelnem koncertu. Zbirali so finančna sredstva za družino, ki je v eksploziji v domači hiši izgubila mamo. Bil je ponesrečeno izbran datum dobrodelnega koncerta, bilo je malo obiskovalcev, kar je bila velika škoda. Žal na to nismo imele nobenega vpliva, namen pa je bil res dober. Kolikor nam je znano, so za omenjeno družino sicer zbrali kar nekaj finančnih sredstev, ki so jih prispevala podjetja in posamezniki iz tega območja.
27. decembra pa je bil še en velik dogodek, koncert poimenovan Božično novoletna zakuska, ki smo ga izvedli skupaj z našimi kolegi Šentjurskimi fanti, gosti pa so bili pevci kvinteta Tivoli iz Lesc pri Bledu. Ob blago zveneči spremljavi citer mojstra Tomaža Plahutnika in izvirni postavitvi vseh treh pevskih sestavov so pevci ustvarili prijetno domače pevsko vzdušje, ki je navdušilo številne ljubitelje zborovskega petja ter vidne predstavnike občinske in mednarodne skupnosti.
Tako se je zaključilo še eno zelo zanimivo leto, ki gotovo ne bo šlo v pozabo, leto 2014.